Let op! Je bekijkt een pagina waarvan de discussie is afgesloten. Je kunt op deze pagina dus niet meer reageren.

Praat mee!

Marktplein scenario 'het carré’

| Terug|

Voor het Marktplein zijn twee scenario’s geschetst; ‘het plein als een park’ en ‘het carré’. Dit is het scenario 'het carré'.

Het carré

  • De gehele ‘basisvloer’ van het plein krijgt eenzelfde bestrating. Hierdoor oogt het geheel als een plein. 
  • Midden op dit plein is een carré gemaakt, gebaseerd op bestaande bomen. Hiervoor zijn enkele nieuwe bomen ingetekend om het carré ‘af’ te maken. Ook zijn er enkele bomen verwijderd.
  • Op deze manier komt de muziektent centraal in het carré te staan. Rondom de muziektent kan een centrale plek komen met een (half)verharding. 
  • De verdere invulling van het carré is gazon en er loopt een pad rondom met enkele doorsteken naar het omliggende plein. Het carré wordt afgezoomd met hagen en de bomen staan in bloemenvelden.
  • De doorlopende routes lopen over het plein waarbij het geheel is ingericht als ‘gedeelde ruimte’. Dit betekent dat iedereen zijn eigen weg moet zoeken. De wegen zijn wel gemarkeerd, maar er is geen verschil in materiaal. Daarnaast sturen andere elementen je logisch de goede richting op, zoals bomen, maar ook lantaarns en ander meubilair. 
  • De aantakkende straten komen als inprikkers aan op het plein in een afwijkend materiaal. Zodat je echt voelt dat je op het plein komt.
  • De doorlopende route voor auto’s aan de westzijde verdwijnt.
  • Het parkeren vindt voor een deel op dezelfde plekken plaats, maar ook hier verdwijnen een aantal parkeerplekken.

 

 

Wat vindt u van dit scenario? Wat spreekt u het meeste aan? En waarom? En wat minder? Graag horen we uw reactie!

Reacties

Deze variant heeft mijn voorkeur. Het heeft een mooi besloten midden deel, met de muziekkoepel als centraal middelpunt met een pleindeel voor kleinschalige evenementen (geen Kermis). Marktactiviteiten kunnen plaatsvinden aan de westzijde ( en op de parkeerplaatsen voor de (helaas) afgebrande Blokker. Dit laatste zet de gehele plan ontwikkeling in een ander licht, want wat komt er voor terug? Dit plan vereist naast handhaving, een duidelijk routering voor parkeermogelijkheden ( herinrichting Koppelplein, verwijzing naar parkeerplaatsen bij de supermarkten en bij de kerk.) De carre zou nog vergroot en doorgetrokken kunnen worden richting de rode beuk/primera, waardoor de aansluiting Arnhemsestraat/zutphensestraat een scherpere bocht krijgt, hetgeen de snelheid van verkeer sterk remt. De carrevorm komt m.i. ook meer overeen met het vroegere besloten Marktplein zoals te zien op oude foto's. Intimiteit is hier het sleutelwoord i.t.t. de parkvariant die het geheel erg open en daarme kaal houdt.
17-10-2019 16:35:04 | beantwoord
Ik heb het gevoel dat je hiermee een zeer afgesloten stukje Brummen maakt, niet op de goede manier. Het mooie in de huidige situatie is dat je wanneer je van de parkeerplaats van de Deka af loopt, je meteen de mooie gebouwen van het plein ziet en ook ziet wat er allemaal te doen is. Je ziet de waterpomp, je ziet het bord met de kaart en je ziet hoe je naar andere steegjes kunt lopen. Het is nu misschien een beetje karig, maar dat overzicht vind ik heel waardevol. Met wat meer tussenruimte en het bewaren van belangrijke zichtlijnen is het plan wel veel meer passend om het verkeer zo te houden als het nu is.
15-10-2019 15:54:49 | beantwoord
Waar komt de markt te staan in dit ontwerp? De apotheek is gedeeltelijk bereikbaar met de auto, mits je parkeerplek vindt! En aangezien er ook hier veel parkeerplekken verdwijnen, krijg je ook met dit plan auto's die op de stoep gaan parkeren of gewoon 'even' langs het haagje.. (en met de lange wachttijden bij de apotheek krijg je dus vele auto's die daar even gaan staan) Waar kunnen de evenementen die in het centrum gehouden worden nog plek vinden? Geen Oktoberfest, ijsbaan, Koningsdag, kermis meer? En er is al een exploitant gevonden om nog een terras voor het oude Rabobankgebouw te maken??
15-10-2019 13:23:54 | beantwoord
Ik heb een voorkeur voor de carré variant. Omdat hier echt gekozen wordt voor een onderscheidend ontwerp. Met veel bomen en een onthaastende verkeerssituatie. De parkvariant doet me teveel denken aan de grasveld-met-rozenboog-en-fiets/wandelpaden-doorgangszone achter de jumbo. Wat meer aanwezige haagjes, borders en andere groene elementen lijken me heel mooi.
14-10-2019 19:51:09 | beantwoord
Z.
Ik hoop ook van ganser harte dat er aanvullende parkeermaatregelen worden getroffen! (o.a. denkende aan de bewoners van aanliggende straten..)
12-10-2019 22:22:18 | beantwoord
Is hierin de verkeersveiligheid voldoende meegenomen? Brummen wil groot verkeer weren uit de kern, dat moet zo wel lukken;-) maar misschien onoverzichtelijk. Verder Is voldoende parkeergelegenheid nodig. Veel menses komen in dit plattelandsdorp van wat verder weg. Ik zou ook graag leuke terrasjes bij de horeca hebben, Kromhout, marmaris, Kwaletaria die alweer weg is en Koppelplein Paddestoel. Dat maakt het veel gezelliger. Afgelopen zomer vond ik de hoek Ambachtstraat al veel gezelliger om een ijsje te eten! Op het plein moeten nog wel evenementen kunnen worden gehouden.
11-10-2019 8:58:29 | beantwoord
Ben
Dit ontwerp past mijn inziens het beste bij Brummen. Echter ben ik zeer benieuwd hoe de gemeente de verkeersafwikkeling i.r.t. de parkeergelegenheid voor zich ziet. In het (schets)ontwerp worden 'even' 15 parkeerplaatsen verwijderd. Hoe denk de gemeente deze vermindering op te kunnen vangen? Parkeren aan de zijde van de deka markt is geen optie, hier staan de vakken meer vol dan dat er extra plek is om de auto kwijt te kunnen.
10-10-2019 16:15:15 | beantwoord
Ik kies heel duidelijk voor dit ontwerp en niet voor het ook aardige andere ontwerp. Naar mijn mening moet het een duidelijk dorpsplein zijn. Enigszins besloten door de vorm en bomen.Daardoor ook een soort herinnering van het verleden. Het andere ontwerp loopt ahw weg en alle kanten op. Geen besloten gevoel, maar een "gewoon" parkje. Eén van velen. Brummen heeft iets dorps en groen en dat kan ( en moet naar mijn idee) je benadrukken en moet je niet verbergen door "modernere" varianten.
10-10-2019 15:45:38 | beantwoord

Plaats een reactie

  • ${xf.ViewCommentTextBox("UserName",200,true,"")}

Let op! Je bekijkt een pagina waarvan de discussie is afgesloten. Je kunt op deze pagina dus niet meer reageren.